مجله

طول عمر باتری خودرو نکات نگهداری

افزایش عمر باتری خودرو و روش های حفظ آن

یکی از اجزا و قطعات بسیار مهم و حیاتی در هر خودرو، باتری آن است که وظیفه تامین انرژی برای استارت موتور و تغذیه سیستم های مختلف خودرو را برعهده دارد. با توجه به اهمیت باتری در عملکرد صحیح تمامی این سیستم ها، آشنایی با راهکار ها و روش های افزایش طول عمر باتری خودرو و نکات مربوط به نگهداری از آن، بسیار لازم و ضروری است. از این رو در این مطلب، شما را با برخی روش های مهم به منظور بالا بردن طول عمر باتری و نحوه نگهداری آن آشنا خواهیم کرد.

افزایش طول عمر باتری خودرو (نکات نگهداری)

همان طور که گفته شد، یکی از موارد بسیار مهم در زمینه باتری خودرو، لزوم آشنایی با روش های مختلف برای افزایش طول عمر باتری خودرو است تا علاوه بر بهبود عملکرد مطلوب خودرو، هزینه های تعویض زود هنگام آن را نیز پایین بیاورد. این هزینه ها، اغلب شامل هزینه خرید باتری جدید و هزینه نصب آن توسط متخصص فنی است که در اکثر موارد، هزینه بسیار بالایی می باشد. از این رو می توان گفت دقت در نکات نگهداری باتری خودرو و انجام آن ها، با افزایش طول عمر باتری، از خرابی های ناگهانی و به دنبال آن هزینه های اضافی جلوگیری خواهد کرد. در ادامه، برخی از عوامل موثر بر طول عمر باتری خودرو، نکات مربوط به نگهداری و برخی موارد مهم دیگر را به طور مفصل بررسی خواهیم کرد:

عوامل موثر بر طول عمر باتری خودرو

برخی از مهم ترین عوامل موثر بر طول عمر باتری خودرو، شامل موارد زیر می باشند:

شرایط آب و هوایی ( دما) ( تاثیر گرما و سرما بر باتری)

یکی از عوامل موثر بر طول عمر باتری خودرو، تغییرات شرایط آب و هوایی و گرما و سرما است که موجب کاهش کارایی باتری و یا کاهش عمر مفید آن خواهد شد. هوای سرد باتری، موجب کاهش ظرفیت باتری و واکنش های شیمیایی آن شده و موجب می شود باتری، قادر به تامین انرژی کافی نباشد و خودرو به سختی روشن شود. در هوای گرم نیز سرعت واکنش های شیمیایی در داخل باتری زیادتر شده و با تبخیر مایع داخل آن و آسیب به صفحات باتری، مشکلاتی به وجود خواهد آمد.

نحوه استفاده از خودرو ( رانندگی های کوتاه، استفاده از وسایل برقی در حالت خاموش بودن خودرو)

از دیگر عوامل موثر بر طول عمر باتری خودرو، نحوه استفاده از آن در رانندگی های کوتاه و هم چنین، استفاده از وسایل برقی در حالت خاموش بودن خودرو است. رانندگی های کوتاه، امکان شارژ باتری را برای خودرو فراهم کرده و استفاده از وسایل برقی مانند رادیو، چراغ، تهویه و غیره نیز از خالی شدن باتری و خرابی آن جلوگیری خواهد کرد.

کیفیت باتری (برند، نوع باتری)

کیفیت باتری نیز تاثیر فراوانی بر طول عمر آن داشته و موجب می شود عملکرد و دوام آن به دلیل استفاده از تکنولوژی های پیشرفته، افزایش یابد. این امر، موجب مقاومت باتری در شرایط سخت محیطی و تامین انرژی بیشتر برای مدت طولانی تر خواهد شد.

سیستم برق خودرو (دینام، سیم کشی)

در صورتی که سیستم برق خودرو به درستی تنظیم نشود و ولتاژ خیلی بالا یا پایین باشد، باتری، عمر کوتاه تری داشته و نیاز به تعویض دارد.

عمر باتری (طول عمر مفید باتری و زمان تعویض آن)

طول عمر باتری خودرو اغلب بین 3 تا 5 سال است که با توجه به برخی عوامل گفته شده، این میزان متغیر است. هر خودرو نیز با داشتن برخی علائم و نشانه ها، نیاز به تعویض باتری در سریع ترین زمان ممکن خواهد داشت.

نکات کلیدی برای افزایش طول عمر باتری خودرو

برخی از مهم ترین نکات برای افزایش طول عمر باتری خودرو، شامل موارد زیر است:

بررسی دوره ای باتری و سیستم برق خودرو (توسط متخصص)

بررسی منظم و دوره ای باتری خودرو و سیستم برق آن، از مشکلاتی مانند خوردگی ترمینال ها، کاهش سطح شارژ یا نوسانات ولتاژ پیشگیری کرده و با ایجاد فشار کمتر به باتری، عمر آن را طولانی تر خواهد کرد.

تمیز کردن قطب های باتری و بست ها (جلوگیری از سولفاته شدن)

از آن جایی که سولفاته شدن قطب های باتری، موجب اختلالاتی در جریان الکتریکی و کاهش شارژ خواهد شد، تمیز نگه داشتن قطب های باتری به جریان آزاد برق کمک کرده و کارایی باتری را افزایش خواهد داد.

بررسی سطح الکترولیت (در باتری های اسیدی) (و اضافه کردن آب مقطر در صورت نیاز)

مناسب بودن سطح الکترولیت، موجب جلوگیری از آسیب به صفحات باتری و کاهش ظرفیت آن می شود که می توان در برخی موارد، از آب مقطر برای تنظیم سطح آن استفاده کرد.

محکم کردن بست باتری (جلوگیری از لرزش و آسیب به باتری)

اطمینان از محکم بودن بست های باتری و عدم حرکت آن ها، از آسیب هایی مانند خرابی ترمینال یا اتصالات ضعیف جلوگیری کرده و طول عمر باتری خودرو را افزایش خواهد داد.

خاموش کردن چراغ ها و سایر وسایل برقی هنگام خاموش بودن خودرو

خاموش کردن وسایل برقی مانند چراغ ها، تهویه، رادیو و غیره، که موجب تخلیه سریع باتری خودرو می شوند، در افزایش طول عمر باتری خودرو بسیار موثر است.

جلوگیری از تخلیه کامل باتری (با استارت نزدن های مکرر و طولانی)

در صورتی که خودرو به مدت طولانی استارت زده نشود، باتری به تدریج خالی شده و شارژ آن نیز کم می شود. استارت زدن به مدت 15 تا 20 دقیقه در هر هفته، موجب افزایش طول عمر باتری خودرو خواهد شد.

رانندگی های طولانی تر به صورت دوره ای (برای شارژ کامل باتری توسط دینام)

رانندگی طولانی، زمان کافی برای شارژ کامل باتری به خودرو می دهد و موجب می شود باتری، انرژی خود را بازیابی کند. این امر، موجب بهبود وضعیت باتری و جلوگیری از بروز مشکلاتی مانند تخلیه ناقص و کاهش عمرباتری خواهد شد.

استفاده از شارژر باتری در صورت عدم استفاده طولانی از خودرو

شارژر باتری با تامین انرژی لازم و جلوگیری از تخلیه باتری، موجب حفظ شارژ آن شده که به ویژه در فصول سرد، از خرابی خودرو جلوگیری کرده و موجب افزایش طول عمر باتری خودرو خواهد شد.

پارک کردن خودرو در سایه (در مناطق گرمسیر)

از آن جایی که گرمای زیاد مناطق گرمسیر، فشار بر سیستم های برقی و الکترونیکی خودرو را افزایش داده و عملکرد آن ها را کاهش می دهد، پارک کردن خودرو در سایه، از خرابی قطعات جلوگیری کرده و طول عمر باتری را افزایش خواهد داد.

بررسی و تعویض به موقع تسمه دینام

در صورتی که تسمه دینام شل یا فرسوده باشد، باتری به طور کامل شارژ نشده و به سرعت تخلیه خواهد شد. از این رو، بررسی وضعیت تسمه دینام و تعویض آن در صورت لزوم، موجب افزایش طول عمر باتری خواهد شد.

نشانه هایی که نشان می دهند باتری خودرو در حال ضعیف شدن است

ضعیف شدن و کاهش عملکرد و کارایی باتری خودرو، دارای علائم و نشانه هایی است که برخی از آن ها شامل موارد زیر می باشند:

استارت سنگین و کند خودرو

استارت سنگین و کند، رایج ترین نشانه ضعیف شدن باتری خودرو است که مشکلاتی مانند استارت نزدن کامل یا خاموش شدن خودرو در حین رانندگی را ایجاد می کند. در این شرایط، لازم است نسبت به تعویض باتری در محل یا مغازه اقدام شود.

کم نور شدن چراغ های خودرو

در صورتی که باتری شارژ کامل نشود، توان تامین سیستم های برق مانند چراغ خودرو را ندارد و موجب کم نور شدن آن ها می شود. در این شرایط، باید سیستم شارژ مورد بررسی قرار بگیرد تا از بروز مشکلات جدی جلوگیری شود.

روشن شدن چراغ هشدار باتری در صفحه کیلومتر

برخی مشکلات مانند خرابی تسمه دینام، نوسانات ولتاژ و خرابی باتری، موجب روشن شدن چراغ هشدار می شوند که در این شرایط، باید سیستم برق و شارژ را مورد بررسی دقیق قرار داد.

سوالات متداول

• چه زمانی باید اقدام به تعویض باتری ماشین در محل یا مغازه کرد؟

زمانی که باتری ضعیف یا خراب شده است و قادر به تامین انرژی لازم نیست، باید اقدام به تعویض آن نمود.

• خدمات تعویض باتری ماشین در محل چگونه انجام می شود؟

این کار، توسط تکنسین های فنی انجام شده و آن ها با دقت فراوان، باتری قدیمی را با باتری جدید تعویض خواهند کرد.

• باطری سازی سیار یا همان خدمات تعویض باتری در محل با قیمت مغازه چقدر هزینه دارد؟

هر چند هزینه انجام این کار به نوع خودرو و نوع باتری بستگی دارد، با این حال این هزینه، از 500 هزار تومان تا 2 میلیون تومان، متغیر است.

• آیا افراد می توانند شخصا اقدام به تعویض باتری نمایند؟

خیر، توصیه می شود این کار را به تکنسین ها و متخصصین فنی حاضر در مراکز و باطری سازی های سیار بسپارید.

• آیا تعویض باتری ماشین در محل با ضمانت و گارانتی همراه است؟

بله، در اکثر موارد، خدمات تعویض باتری در محل با ضمانت معتبر ارائه می شود.

• آیا ارائه خدمات تعویض باتری ماشین در محل هزینه ایاب و ذهاب دارد؟

خیر، در اغلب موارد، این خدمات با احتساب این نوع هزینه ها انجام می شود.

• آیا تعویض باطری ماشین در محل با قیمت مغازه یا دفتر شبانه روزی است؟

بله، در حال حاضر بسیاری از شرکت های خدماتی این نوع خدمات را شبانه روزی انجام می دهند.

• آیا تکنسین های فنی برای بررسی باطری نیز به محل اعزام می شوند؟

بله، این خدمات، شامل بررسی رایگان باتری در محل نیز می شود.

• آیا نیازی به کالیبراسیون سیستم ها پس از تعویض باتری است؟

خیر، در اغلب موارد به غیر از خودرو های جدید، نیازی به انجام این کار نیست.

• خدمات تعویض باتری سیار چه مدت زمان می برد؟

انجام این کار در اکثر موارد، بین 30 تا 45 دقیقه زمان می برد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *